Comments Posts

Verbeter Blog

De Zin en Onzin van Lean Management!

“We gaan Lean implementeren! Met vriendelijke groet, de Directie.” Hoeveel medewerkers schieten er niet in een kramp als het woord ‘Lean Management’ wordt uitgesproken? De eerste gedachte is dan vaak ‘reorganisatie’ of ‘ontslagronde’.

Ik ben er inmiddels van overtuigd dat er dan iets goed fout is gegaan in de communicatie. Maar daarover een andere keer meer. Toch is het zinvol om eens stil te staan bij de Zin en Onzin van Lean Management.

Wat is eigenlijk Lean? Lean is het Engelse woord voor ‘slank’. Een (productie)proces dat ‘Lean’ is voegt veel klantwaarde toe en kent weinig verspillingen. Door continu verspillingen weg te nemen wordt een proces slank;op z’n Engels: lean. Dit is de eenvoudige uitleg.

Volgens velen is Lean meer dan alleen een methode, het is ook een filosofie. Ik omschrijf Lean dan als: “dagelijks met elkaar nadenken en naar elkaar luisteren met als doel je processen continu en blijvend te verbeteren”. Het is dus geen project met een begin en eindpunt, het is een bedrijfsfilosofie die nooit zal stoppen omdat het altijd beter kan. Het verbeteren wordt bereikt door continu verspillingen weg te nemen en uitsluitend waarde toe te voegen.

Lean Manufacturing is bekend geworden in productiebedrijven. Ford en Toyota zijn de grondleggers van Lean Manufacturing. Grote productie bedrijven hebben Lean Manufacturing inmiddels ingebed in de bedrijfsvoering. Het afgelopen decennium zijn in Nederland met name MKB-bedrijven en de zorgsector bezig met het Lean maken van (productie)processen. En met wisselend succes…

Dit kan er mis gaan bij het Lean maken van uw (productie)proces:
1. er is zoveel weerstand dat Lean verzandt in goede voornemens van een enkeling…
2. een kleine groep medewerkers gaat aan de slag de rest wacht samen met de directie af…
3. op papier zijn ‘we’ met Lean ‘bezig’ maar ondertussen doen we wat we altijd deden…
4. we willen grote stappen maken om zsm met andere ‘belangrijke’ zaken bezig te gaan…

Nou, dit is wel wat er ongeveer mis kan gaan. Mooi moment om de Onzin op een rijtje te zetten.

De Onzin over Lean Management:
1. Lean is een uitermate geschikte methode om een reorganisatie door te voeren
2. Lean is een project dat geïmplementeerd dient te worden, het is dus tijdelijk
3. Lean kun je door een paar enthousiaste mensen laten invoeren en de rest moet zich er niet mee bemoeien

Na opsomming van deze negatief geladen punten geef ik u 3 punten die u zeer waarschijnlijk als muziek in de oren klinken:

De Zin van Lean Management:
1. de prestaties van uw bedrijf verbeteren blijvend!
2. de prestaties van uw medewerkers verbeteren blijvend!
3. de tevredenheid van uw klanten verbetert blijvend!

De vraag die iedere ondernemer zich weleens stelt is: ”ben ik eigenlijk wel tevreden over de bedrijfsresultaten van mijn onderneming?”

Ik ben er van overtuigd dat indien Lean Management goed wordt geïmplementeerd u uw bedrijfsresultaten aanzienlijk kunt verbeteren. Jaar in jaar uit!

De hamvraag is natuurlijk hoe u dit voor elkaar krijgt! Daarover meer in mijn volgende blog. Kunt u niet wachten? Bel me dan persoonlijk op nummer: 06-331 868 75.

Abonneer u nu alvast op de GRATIS Verbeterbrief van HERMANVIS.NL. De Verbeterbrief bevat heldere informatie en opvallende tips die ook uw bedrijfsresultaten verbeteren. Meld u nu aan door rechts bovenaan deze pagina uw naam en mailadres in te vullen en op ‘Meld mij aan’ te klikken.

HootSuite - Social Media Dashboard

LinkedIn