Comments Posts

Verbeter Blog

Lean Management implementeren!

“Lean Management implementeren doe je met elkaar en vindt plaats op de werkvloer”

Bij bedrijven waar Lean succesvol is geïmplementeerd is de directie ‘kind aan huis’ op de werkvloer. Wilt u ook Lean Management succesvol invoeren in uw organisatie? Lees dan dit artikel waarbij ik u stap voor stap laat zien hoe uw onderneming Lean wordt.

Stappen naar Lean Management

1. Visie vorming is het startpunt van Lean implementatie. Vragen als “wat is Lean Management, wat brengt het ons bedrijf, wat betekent het voor mijn klanten, leveranciers, personeel, etc.?”

Lean Management Plannen Visie OntwikkelenHet is belangrijk dat u als leider een droom heeft. Lean Management helpt om uw droom concreet te maken. Ik adviseer u boeken en artikelen te lezen, workshops en bedrijven te bezoeken die al verder zijn met het invoeren van Lean dan u bent. U stimuleert uw creativiteit en er zullen ideeën en plannen in u opborrelen. Of te wel u vormt een visie, u krijgt een droom.

De meest gemaakte fout van ondernemers is dat zij zich de geest van Lean Management niet eigen maken. Zij nemen een rationeel besluit en geven de opdracht het uit te voeren om zich vervolgens met andere zaken bezig te houden. Uw medewerkers hebben er recht op dat u ‘betrokken’ bent, dat het u ‘aan het hart’ gaat. Neem 3 maanden voor u zelf, lees, bezoek, praat, overdenk. Geef u zelf deze tijd. Dompel u zelf onder in Lean Management. Kortom: word Lean!

Boekentips Lean Management:

De Goudmijn – In deze roman wordt u meegenomen in het wel en wee van ondernemer Phil die zijn vader Bobby wil inschakelen om zijn bedrijf te redden. Bobby vind dat zijn zoon Phil zelf zijn bedrijf moet redden… Bobby weet echter alles van Lean maar gevoel voor de menselijke factor is hij in zijn carriere volledig kwijt geraakt. Dit boek laat zien dat, ook als mensen en gewoonten met elkaar botsen, een onderneming in een Goudmijn kan veranderen! Lees meer…
Scenario naar Lean – Dit boek beschrijft een praktisch stappenplan waarmee, met relatief weinig inspanning, een organisatie ‘slank’ gemaakt kan worden. Het effect is: zichtbaar, voelbaar en meetbaar. Het helpt om uw bedrijfsprocessen continu te verbeteren. En dat is een must om als organisatie te overleven. Lees meer…

2. Maak een grof stappenplan Lean Management. De afzonderlijke stappen worden in de volgende Verbeterbrieven uitgewerkt.
Zet de volgende onderwerpen in het stappenplan:

  • draag uw uw droom over aan alle medewerkers. Door overtuigend presenteren.
  • verdeel medewerkers in kleine groepjes (bijv. 6-10 pers/groep)
  • start 5S op (zie http:www.hermanvis.nl/5S)
  • vorm kerngroep (bijv. 3-6 pers.)
  • train werknemers in de Lean-principes; zeker kerngroep
  • geef alle medewerkers een ‘lean-ervaring’ dmv workshop Lean
  • maak waardestroom schema’s
  • werk order gestuurd en gestroomlijnd
  • standaardiseer en borg verbetercyclus in uw organisatie

3. Voer stappenplan uit

Lean Management Doelgericht PlannenHierboven heb ik een stappenplan gegeven om Lean te implementeren. Het is absoluut noodzakelijk om uw eigen visie te vormen. De basis van een succesvolle implementatie ligt in de vorming van visie bij de directie. Het is uw taak deze visie over te dragen aan uw medewerkers. Pas dan heeft het zin om aan de uitvoering te beginnen.
Heeft u hulp nodig? Neem dan contact met mij op: 06-331 868 75.

Herman Vis
De Verbeteraar

HootSuite - Social Media Dashboard

LinkedIn