Comments Posts

Verbeter Blog

Wat zou er gebeuren als een ZZP’er Verbindend gaat Spreken?

Dit artikel is geschreven voor het online platform ZZPsucces.nl, dé community voor ZZP’ers. Volg ZZPsucces ook via Twitter: @zzpsucces.

Verbindend Spreken en LuisterenAls ‘netwerken’ voor iemand belangrijk is dan is het wel voor de ZZP’er. En als iets belangrijk is bij netwerken dan is het wel het kunnen aan gaan van relaties. Het cement tussen netwerken en relaties is communicatie. Evenals goede cement een sterke verbinding maakt zo zorgt goede communicatie voor een sterk netwerk. Ik noem goed communiceren: Verbindend Spreken.

 

Wat is Verbindend Spreken?

Verbindend Spreken gaat over het bewustzijn van jezelf en de ander op het moment van spreken èn luisteren. Het is méér dan jezelf helder uitdrukken en elkaar begrijpen. Bij verbindend spreken gaat het ook over gevoelens die er leven bij jezelf en bij de ander. Het is gericht op de ander zonder jezelf uit het oog te verliezen. Verbindend Spreken is het met mededogen omgaan met jezelf en anderen.

 

Basis van Verbindend Spreken

Verbindend Spreken is gebaseerd op vier pijlers. Indien deze vier pijlers consequent worden toegepast ontstaat er verbinding tussen mensen. Verbinding is nodig om een goede relatie aan te kunnen gaan. Zakelijke relaties vormen de basis van je netwerk en dus je business. En passant helpt Verbindend Spreken ook bij het opbouwen van diepgaande privé relaties.

 

Vier pijlers

De vier pijlers van Verbindend Spreken zijn: de wijze waarop je waarneemt, hoe je jezelf voelt als je waarneemt, waar je behoefte aan hebt en welk verzoek je doet.

Dezelfde vier pijlers worden toegepast bij het luisteren maar gaan dan over: wat de ander waarneemt, wat de ander voelt, waar de ander behoefte aan heeft en welk verzoek de ander doet of wil doen.

 

Aanleren of afleren?

Helaas hebben we van jongs af aan ons spreken op andere pijlers gebaseerd. Ons spreken is vaak gebaseerd op oordeel of hoe we er over denken en wat we van iets of iemand vinden. Bovendien spreken we onze behoeften vaak niet uit maar houden die voor ons zelf. Uiteindelijk ontstaat hierdoor veel onbegrip, meedogenloosheid en afstand tot de ander. Eigenlijk is Verbindend Spreken meer iets afleren dan iets aanleren.

 

Meer waardevolle relaties

Ik zelf was een meester in het omzeilen van mijn gevoelens en de ander aftroeven met woorden. Doordat ik mensen ontmoette die geen oordeel over mijn gedrag hadden maar mij met mededogen vertelden hoe zij mijn gedrag ervoeren en waar zij behoefte aan hadden ontdekte ik dat er ook een andere manier van reageren voor mij was. Een manier waarbij zou blijken dat ik meer mijzelf zou zijn. Gelukkig heb ik geleerd hoe het anders kan met als gevolg dat ik veel minder in conflicten verzeild raak, onderhandelingen soepeler verlopen en zowel zakelijk als privé aanzienlijk meer waardevolle relaties heb gekregen.

 

Geweldloze Communicatie

Verbindend Spreken geeft mededogen. Mededogen geeft invulling aan onze basisbehoefte om gehoord en gekend te worden. Vanuit mededogen ontstaat begrip en bereidheid om op een andere manier naar een situatie te kijken. De methode is zo krachtig dat het wereldwijd, onder de naam Geweldloze Communicatie, wordt toegepast. Niet alleen in privé of zakelijke situaties maar ook in werelddelen waar conflicten en geweld aan de orde van de dag zijn (bijvoorbeeld in Irak, Sierra Leone en Israël).

 

Wat kan een ZZP’er met Verbindend Spreken?

“Leuk, maar als ZZP’er moet ik ondertussen wel mijn eigen broek ophouden”. Dat dat niet mee valt blijkt uit de steeds lagere uurtarieven die zelfstandigen gaan hanteren om toch maar ‘brood op de plank’ te krijgen. Waarom is de één wel succesvol en de ander niet of minder? Wat bijna alle ZZP’ers met elkaar gemeen hebben is dat ze hun eigen werk moeten verkopen. Naast een goed product, dienst, visitekaartje en netwerk komt het aan op het gesprek met onze klant of prospect. En daar zit direct een enorme verbeterkans!

 

Ze willen jou!

Een ZZP’er kan leren om Verbindend te Spreken zodat een kansrijk relatienetwerk wordt opgebouwd. Als je ontwapenend en doeltreffend communiceert geef je de ander een gevoel van erkenning en veiligheid. Je zal authentiek zijn zodat je vakbekwaamheid ten volle tot zijn recht komt. Mede hierdoor ontstaat het verlangen bij de ander om samen met jou zijn problemen op te lossen. Want vertrouwen en mededogen zijn altijd bepalend voor een langdurige relatie. Daarom noem ik het cement tussen netwerken en relaties: Verbindend Spreken. Probeer maar… als je durft!

 

Training ‘Leer Verbindend Spreken’

Klik hier voor inzage in het programma van de training

Klik hier om je online te registreren voor de training

 

HootSuite - Social Media Dashboard

LinkedIn